e

Tips Hartanah

Lelong – Teknik Mengundurkan Diri Di Stage Awal

Belumpun berjuang.. terus declare kalah… apa kesssss??  Di dalam acara lelongan, ini bukan semestinya dikira kekalahan, malahan suatu kelegaan yang tak terhingga kerana anda tidak membuang masa dan tenaga … sedangkan anda dapat mengagak (lebih tepat lagi… aku guna term GERAK HATI) bahawa anda akan kalah bila masuk bertanding. Apakah yang perlu diketahui bagi menggunakan […]

Tips Hartanah

Rumah Lelong Berpenghuni

Rumah dah kena lelong … tapi ada orang lagi masa kita buat tinjauan/ visit ke rumah tersebut. So, macam mana nak buat??  Jangan segan silu bertanya…. TAK TANYA TERSESAT JALAN… tanya sama ada beliau yg masih menetap di rumah tersebut adalah owner atau penyewa? slow talk, dengan mereka dan nyatakan rumah mereka dilelong dan anda […]

Tips Hartanah

Mengapa Perlu Berguru Di Dalam Pelaburan

Mengambil pantun berbisa seorang rakan saya… Kapal Belayar Ke Arah Barat, Dipukul Ombak Bertalu-talu,Hina Besi Kerana Karat… Hina Manusia Tiada Ilmu Siapakan guru anda di dalam pelaburan?? ramai yang tidak menyedari bahawa setiap pelaburan mestilah dilakukan dengan ilmu-ilmu dan bimbingan daripada guru. Seperti juga pencak silat, pelaburan umpama pertarungan untuk menentukan siapakan yang lebih hero. akan ada jurus-jurus atau […]

Tips Hartanah

Bagaimana cara meningkatkan jumlah loan?

pada kebiasaannya, bank hanya menetapkan limit 60% atau semaksimumnya 65% commitment untuk loan, berdasarkan slip gaji yang terkini. Hal ini menjadi bebanan buat individu yg cukup2 makan, atau tersilap perancangan dalam pengurusan kewangan peribadi.  Kepada yang sentiasa berwaspada, dan mempunyai matlamat jelas… anda boleh convert lebihan income menjadi aset dengan membeli rumah untuk disewakan. Pastikan […]

Tips Hartanah

Lelong – Perangkap Tunggakan Maintenance

Ramai yang beranggapan melabur di dalam rumah lelong pasti dan pasti menguntungkan. Kerana harganya adalah jauh di bawah market price…. jadi nanti bila jual dapatlah untung!! TIDAKKKK… jika anda berfikiran begini, jangan sekali2 melabur rumah lelong. Dan anda perlu balik kepada asas pelaburan iaitu setiap pelaburan mempunyai risiko tersendiri, lebih banyak keuntungan yang dijangka maka […]

Tips Hartanah

Di persimpangan dilema – Nak beli rumah baru, subsale atau lelong??

Antara persoalan menarikk, anda mempunyai deposit yg cukup.. pilihan mana yang baikkk utk pelaburan rumah anda?? adakah new development, subsale atau rumah lelong??? ada pro and cons utk semua options di atas. disebabkan tanah sudah tidak mencukupi di kawasan pusat bandaraya, new development kebanyakannya bertumpu ke pinggir2 kota… mungkin dalam jarak 40 – 50 km […]

Tips Hartanah

Beli Tanah Secara Ansuran

Sedang sibuk menghirup air nescafe di warung wak desa tasik pagi tadi, tiba-tiba dihubungi oleh En Ramli (bukan nama sebenar) berhubung sebuah lot tanah banglo yang di beli di kawasan banting. Wahhh…. macam best jer jadi rujukan orang neh…. en ramli kita mengutarakan permasalahan yang timbul bilamana tanah yang dibeli itu adalah secara ansuran –> […]

Tips Hartanah

membeli rumah flat/apartment di tingkat tinggi

flat bukan sebarang flat, apartment bukan sebarang apartment –> silap haribulan pelbagai masalah yang tidak sepatutnya boleh terjadi. saya ingin menimbulkan sedikit kegusaran di kalangan pembaca…. janganlah ada di antara tuan/puan membeli rumah yang letaknya nun jauh tinggi > hampir2 nak mencecah awan (melainkan penyelenggaraan dilakukan oleh tip-top management services seperti di bangunan KLCC).  manusia […]

Tips Hartanah

Pola Pembelian Rumah Untuk Tujuan Sewa

Sekiranya anda merancang untuk mempunyai beberapa buah rumah untuk disewakan, yang mana anda ingin menguruskan sendiri penyewaannya, maka anda wajar membuat satu sistem pengurusan penyewaan yang betul. Perkara pertama yang harus dilakukan adalah memastikan pola kedudukan rumah-rumah sewa anda itu sendiri. Pemilihan lokasi rumah-rumah sewa anda ini seharusnya berada di dalam lingkungan 30 minit daripada […]